Gorazd Beybe - pjesme

Od rođenja moje srce kuca
Nije ono pogon tijela mog
Već kuca do susreta tvog
Iz bijelih njedara
Izvadit ćeš ključ
I u duboke ga vode baci
Ako pokušaš
Da drugu ljubav budiš
Već sutra bit ćeš prosilica mlada


1993. g. Gorazd Beybe objavljuje kratku zbirku pjesama pod nazivom "stihovi". Svoju kritiku daje prof. Ivo Dujmović:

Ova kratka zbirka pjesama Gorazd Beybea, pod naslovom "stihovi" njegov je prvi pokušaj da se predstavi čitaocima. Zbirku treba tako i prihvatiti, tj. ne prosuđivati je niti s "određenim" estetskim kriterijem. Međutim, može se reći da pjesme nisu pisane "nasumce". Pisac, ne samo da ima smisla za igru riječi koja vodi dobrom kreativnom pisanju, nego se i potrudio u tom smislu. Osim toga, pjesme ove sadrže ono što je najbitnije za lirski produkt a to je: osjećaj; čega često nema ni u visoko afirmiranih pjesnika.

Gorazd Beybe kroz svoje "prvijence" (iako nije sasvim mlad) pokušava nešto reći o svijetu ljudima oko sebe, ali, sigurno i odgovoriti na neka svoja unutarnja pitanja samom sebi. Kroz "prvijence" su prošli svi pisci, veliki i mali a mnogi su se zaustavili već na prvim koracima literarnih pokušaja. Dopustimo to i Gorazd Beybeu. Tim više što je danas, u ovako "tvrdim" vremenima, svatko s pravim osjećajem dragocijen svijetu, prije svega sredini u kojoj živi. Danas, kad buče razbojstva, otimačine, pohlepa za novcem i prestižem blagotvorno je javljati se pjesmama, s osjećajem i humanošću, makar i njihovim šapatom. Da nas ima i velik broj što pišu pjesme, manje bi nas bilo u mržnjama, zavidnostima i kvarenju normalnog života sebi i drugima. Kroz ovakve premise treba prihvatiti i pjesme Gorazd Beybea i svih njemu sličnih koji se pokušavaju ogledati kroz pjesme ili nešto drugo, ali plemenito.

Gorazd Beybe rođen je u Mostaru 1955. g. a stalno živi u Metkoviću gdje radi u svojoj struci. Nadajmo se da će svojom željom, voljom, pobudama i upornošću nastaviti pisati i da će postići i bolje rezultate.

Metković, rujan 1993. Ivo Dujmović, prof.


Kontakt

Pošaljite poruku putem navedenog obrasca.